Biografi

Rikard Björk är skådespelare, musikalartist, översättare och scenkonstfotograf, utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg. Han har studerat teaterpedagogik vid Wendelsbergs teater- och skolscen och teatervetenskap vid Göteborgs universitet.

2018-2023 var Rikard engagerad i den kritikerrosade uppsättningen Så som i himmelen. Både i uruppssättningen på Oscarsteatern och därefter på Säffleoperan. Där gav han liv åt den krävande rollen Tore, en kärleksfull ung man med flerfunktionsnedsättningar och hoppade senare in både i rollen som Daniel Daréus och hans nemesis Conny.

På vita duken gjorde Rikard sin långfilmsdebut som huvudrollsinnehavare i
Jävla pojkar 2011. Där spelade han den unge Simon som sliter med sina föräldrar, spelade av Jacob Nordenson och Marika Lagercrantz. Sedan dess har vi kunnat se honom i bland annat Beck, Morden i Sandhamn, I Am Reva, Mordet och Origin. För tillfället medverkar han i andra säsongen av SVT:s dramasatsning Vår tid är nu.

Rikard är brett engagerad såväl som talteater som musikal och dubbning. På Uppsala stadsteater sågs han 2012 porträttera Otto Hallberg, en av Sveriges genom tiderna mest notoriska nazister, i pjäsen 4 dagar i april av Magnus Alkarp i regi av Sara Cronberg.
På Wermland Operas spelade han 2015 Frankie Epps i Sverigepremiären av Parade. På samma scen såg vi honom 2017 i Les Misérables som revoltledaren Enjolras. Les Misérables är också samma uppsättning som Rikard inledde sin karriär med 2000 på Göteborgsoperan i rollen som Gavroche. Till Göteborgsoperan har han med jämna mellanrum återvänt i ett tiotal produktioner – senast i musikalen Sunset Boulevard, 2010.  Under 2011 skrev och regisserade Rikard dramat Gränslösa land som uppfördes på Teaterhögskolan i Göteborg av en svensk-palestinsk ensemble. Pjäsen bygger på hans egna erfarenheter som människorättsaktivist i ockuperade Palestina.

Tillsammans med Sanne Skjervik översätter han musikdramatik, senast Groundhog Day / Måndag hela veckan som fick sin sverigepremiär på Wermland Opera 2020. Härnäst översätter de Titanic som även den får sin sverigepremiär på samma scen, hösten 2022. Dessförinnan kan vi se honom i Chinateaterns uppsättning av Saturday Night Fever i rollen som Bobby C.